De politie van Den Haag en het Openbaar Ministerie hebben veel informatie over dreigingen rond een Eritrees feest in februari niet gedeeld met burgemeester Jan van Zanen. Die vertrouwde volledig op het oordeel van de politie, maar ook de leiding daarvan kreeg niet alle informatie. Dat concludeert het bureau Berenschot na een onderzoek in opdracht van de gemeente. Het bureau laat in het midden of de Haagse autoriteiten de onrust anders hadden aangepakt als ze alles hadden geweten.
Medestanders van het bewind in Eritrea hielden in februari een nieuwjaarsfeest in een zalencentrum in Den Haag. Honderden tegenstanders van het regime kwamen daarop af. Dat leidde tot ongeregeldheden.
In aanloop naar het feest hadden politie en het Openbaar Ministerie filmpjes op TikTok en YouTube gevonden, waarin mensen opriepen het Eritrese feest "te blokkeren". Een persoon werd aangehouden. Politie en OM keken toen alleen of de opmerkingen strafbaar waren, en op basis van een vertaling vonden ze dat daar geen sprake van was. Of de filmpjes konden leiden tot een verstoring van de openbare orde, hebben ze niet bekeken. Ze hebben de beelden daarna ook niet gedeeld met hun eigen leiding en ook niet met de gemeente. Dat er iemand was gearresteerd, meldden politie en OM ook niet.
Op de dag van het feest gingen Eritreeërs in elf bussen vanuit verschillende delen van het land naar Den Haag. De deelnemers waarschuwden onderweg de politie dat ze mogelijk gevolgd werden. Maar de chef van de Haagse politie hoorde pas zes uur later, vlak voor het begin van het Eritrese feest, überhaupt dat er een bijeenkomst was. "De politie deelde noch de beschikbare informatie, noch de risico-inschatting, noch de voorbereide maatregelen voorafgaand aan de bijeenkomst met de eigen eenheidschef van de eenheid Den Haag", concludeert het rapport.
De politieleiding besloot meteen om alle beschikbare ME'ers op te roepen. Kort erna ging het mis. Honderden tegenstanders gooiden buiten stenen en brandbommen. Agenten zonder lichaamsbescherming werden aangevallen met hockeysticks en honkbalknuppels. Dat was veel meer dan de politie had verwacht, en met dat scenario was vooraf geen rekening gehouden.
Gemeente, politie en OM komen voortaan eerder en vaker bijeen om over risicovolle bijeenkomsten te praten, laat burgemeester Van Zanen weten. De politiechef wordt beter op de hoogte gehouden door de eigen medewerkers, en het OM kijkt niet alleen of iets strafbaar is, maar ook naar de openbare orde.
Door: ANP